Къде грешим, когато се гримираме

 

1.      Цвета на фон дьо тена – когато го избираме често не преценяваме нюанса му според реалния си тен, а според желания - слънчев или блед. Това не само че придава на лицето неестествен и нездрав вид, но и създава некрасива граница между лицето и кожата на врата, където не сме нанесли от продукта. Колкото по-близък е тона на фон дьо тена с този на лицето, толкова по-красив става грима.

 

2.      Моливът за устни – Вярно е, че той добавя така желаният обем на устните, и често се препоръчва да се нанася милиметър над естествените им контури. Често обаче дамите прекаляват в желанието си да придобият страстните устни на Анджелина Джоли и създават неестествен и дори комичен вид на усмивката си, нанасяйки молива доста над естествения контур на устните си.

 

3.      Гланцът за устни – той прави устните сочни и блестящи, но дозиран неправилно може да придаде размазан и лепкав вид на устните. Ако прекалите с количеството, по-добре го отнемете преди да излезете на улицата, защото рискувате да се разлее извън контурите на устните. Нанесен върху червилото, гланца се размазва още по-лесно, като в този случай пренася и цвета на самото червило върху лицето. Избягвайте твърде течните гланцове и ги прилагайте пестеливо, за по-добър резултат.

 

4.      Спиралата – когато търсите ефекта на плътни и обемни мигли, в никакъв случай не напластявайте спиралата докато се получи спластена неопределена по форма маса. Така миглите не само че не са красиви, но и клепачите натежават и създават неприятно усещане за умора в очите. Изберете качествена спирала за обем и нанесете два тънки пласта, като изчакате няколко минути преди да повторите.

 

5.      Веждите – забравете за ултра тънките вежди - те излязоха от мода, като отстъпиха място на доста по-прегледните на вид естествено извити вежди. Те не само че са по-лесни за поддържане, но и не изискват допълнително подсилване с молив или сенки, тъй като формата им е по-ясна.

 

6.      Ружът – той прави чудеса за оформянето на лицето и приятното му излъчване. За съжаление обаче малко дами боравят правилно с него. В никакъв случай не концентрирайте ярки цветове върху скулите си само защото сте харесали подобна снимка в модно списание. Това е сценичен грим и в никакъв случай няма да подобри вида ви (за сметка на това околните добре ще се позабавляват за ваша сметка). Ружът се нанася в нежни и полупрозрачни нюанси за да имитира естествената руменина на лицето.

 

7.      Издължената очна линия – спомен от старите филми и съответно – много демоде. В съвременния грим не съществуват резки самостоятелни линии – всички цветове се преливат и се съчетават, така че да се получи цялостна красива картина. Ако обичате ефекта на очната линия, поставете я внимателно и премерено върху оформени със сенки клепачи.

8.      Сенките за очи – никога не гримирайте клепачите в цвета на очите – така се губи целият блясък на ириса. Комбинацията сини очи със сини сенки на клепачите е най-често допусканата грешка – така не само че придавате на очите си нечист и мътен цвят, но и подсилвате сенките под тях, ако не сте си доспали или сте уморени. За да подчертаете цвета на очите използвайте контрастни цветове. Подчертайте сините очи с кафяви, златисти или лилави сенки, зелените очи с кафяви и сиви тонове, кафявите очи със сини, зелени, лилави и жълти сенки.

 

9.      Пудрата – тя създава перфектен матов завършек на кожата. Честа гледка по улиците обаче са почти изкуствените лица, с доста плътен слой пудра. Разбира се, това е било обичайна практика по времето на Луи XIV, но все пак се намираме в 21 век…. За да избегнете натрупването, нанасяйте пудрата с четка. Най-фин и незабележим ефект имат пудрите в свободна форма.

 

10. Ярките цветове – какво може да направи грима тежък и неприятно набиващ се на око? Неправилното акцентиране. Не извеждайте на преден план повече от един детайл - ако подчертаете в тъмни нюанси очите, изберете бледо червило. Правилото важи и в обратен ред – яркото или тъмно червило съчетайте с бледи и по-неутрални сенки. Ако решите да изведете на преден план скулите с по-наситен руж, и устните и очите трябва да са в по-пастелни и леки нюанси.

 

11. Бронзиращите продукти – всички се захласваме по красивия слънчев загар на звездите от филмите, списанията и музикалните видеоклипове. Трябва да е ясно обаче, че въпреки напредналата технология и висококачествените бронзиращи продукти, още не е изобретен продукт, който да превърне до прозрачност млечнобялата кожа в апетитна и до бронзово загоряла, без да остави или жълто-сиви оттенъци, или неприятни петна и неравности по тена. С този тип продукти могат да боравят успешно единствено дамите, които имат естествен топъл нюанс в тена си и са склонни към почерняване. За бледите дами подобна изкуствена намеса не само че е очевидна, но и некрасива, затова им препоръчваме да подчертават естествения си тен, защото той има не по-малко предимства.

 

12. Тъмните червила – те са атрактивни и драматични, привличат бързо вниманието, но са подходящи единствено за дами с перфектни контури на устните – добре оформени и с повече обем. Ако устните ви са тънки или не дотам изящни, забравете да този тип червила. Насочете се към близки до цвета на кожата перлени нюанси, и в никакъв случай не очертавайте устните с тъмен молив.

 

13. Розовите червила – те създават невинен момичешки вид, но могат и да изглеждат неестествено и грубо на неправилното лице. Ако кожата ви е по-матова или силно загоряла, в никакъв случай не използвайте бледо розово перлено червило – заменете го с бежово или златисто, та дори и с лек розов оттенък.

 

Невена Николова - Nikkol{START_COUNTER}